Når bør man ta inn hagemøblene for sesongene – og må man egentlig ta dem inn?
Her er det flere faktorer som spiller inn. Dersom du kun benytter hagemøblene dine i sommerperioden, kan det være fornuftig å oppbevare dem innendørs resten av året. Hvor i landet du bor, og hvor værutsatt uteområdet ditt ligger til, vil påvirke når tiden er inne.
La oss først se på hvilke ytre påkjenninger som kan redusere levetiden på hagemøblene dine.
Sol: det er jo kanskje solen som er grunnen til at vi har hagemøbler, og man skulle derfor tro at møblene må være laget for nettopp sol. Sol og stråling vil likevel påvirke materialene i hagemøblene dine. Det ene er UV-strålingen som gradvis bryter ned materialene og lakken. Du kan oppleve at komponenter i plast (inkludert kunstrotting) etter noen år kan bli sprø/porøs, og rett og slett kan brekke tvert av. Fargen på møblene dine vil også kunne falme, akkurat som fargen på en bil, dersom den ikke blir regelmessig polert. I tillegg til denne strålingen, kan også for mye varme påvirke møblene dine. Igjen er det særlig plast som kan lide dersom møblene er plassert slik at de får mye sol, og sterk varme. En lun krok i kombinasjon med særlig sortfarget plast kan i verste fall føre til at plasten smelter. Tenk f.eks. på hvor varm asfalt kan bli under føttene på en varm sommerdag, og hvordan den kan gi etter selv under mindre tyngde.
Vind: det største problemet med vind er nok hvis vinden er så sterk at den tar tak i møblene og kaster disse avgårde. Dette kan føre til skade på både møblene og andre gjenstander. Vær spesielt oppmerksom dersom møblene dine er svært lette, eller har større flater som vinden lett får tak i. En lett aluminiumsstol med et tettvevd tekstiltrekk er et godt eksempel på et møbel du bør vurdere å sikre før høststormene setter inn.
Regn: alle hagemøbler bør være konstruert for å tåle regn. Det kan likevel være deler av møblene som trives best når det er tørt. Dersom hagemøblene dine har deler i tekstil eller puter, bør du sjekke med leverandøren om disse er laget for å stå ute i regn. Puter og tekstiler som ikke drenerer bort vann tilstrekkelig, vil etterhvert bli ganske uhyggelig når mugg og sopp setter seg. Har skaden først skjedd, vil det ofte være svært vanskelig å bli kvitt problemet. Deler av tre (furu, teak, osv) skal man også være oppmerksom på. Disse skal tåle vann, men dersom møblene er plassert slik at vannet blir liggende på tre-delene over lengre tid, vil man kunne få misfarging og sopp. Dette vil som regel la seg fikse med grundig vask og evnt. en lett runde med et fint sandpapir. Husk at alt treverk vil endre seg i farge når det utsettes for både sol og regn. Dette har ingenting å si for holdbarheten til produktet, men dersom du ønsker at treet skal se «nytt» ut, kan du vaske og behandle dette med egnede produkter.
Snø og frost: dette er det som flest er usikre på, og som også kan gjøre størst skade på utemøblene dersom man ikke tar forhåndsregler. For å starte med frosten. Minusgrader er generelt ikke noe problem for de materialene som benyttes i utemøbler. Problemet oppstår dersom minusgradene kommer i kombinasjon med vann. Dersom deler av møblene inneholder vann/fuktighet, og dette fryser, vil det utvide seg og man vil oppleve skader. Fuktighet i treverk vil føre til sprekkdannelse, mens vann stående i feks bordbein eller stolbein av aluminium, vil før til at hele metalldelen revner. Nettopp derfor er det viktig at møblene oppbevares i normal stilling dersom de står utendørs gjennom vinteren. Hvis møblene stables, og en stol bli liggende opp-ned, vil vann samles i rørene, fremfor å bli ledet bort. Husk at selv om du pakker inn møblene med en presenning, kan det fremdeles dannes kondens/fukt under. Vi anbefaler derfor å heller la møblene stå åpent. Snø er punkt nummer to i vinterhalvåret. Her bør du tenke på vekten tung snø kan ha, slik at møblene er skjermet mot snøfall i den grad det er mulig. Tenk også igjen på frosten: møbler med store mengder snø, som står i en solrik krok, kan føre til gjentatt smelting/nedfrysing.
Dette er generelle tips til oppbevaring, og vi kan ikke ta noe ansvar for eventuell skade som måtte oppstå ved lagring. Vi har derimot lang erfaring med hagemøbler, og har opp gjennom årene lært en del om hva som fungerer og ikke.
For å svare på det innledende spørsmålet: dersom du har mulighet for å oppbevare møblene innendørs så lenge det er fare for snø eller frost, så er det den beste løsningen. Hvis møblene må stå ute, pass på at de får puste, at vann blir ledet bort og at du skjermer dem for de største mengdene snøfall.
Sundays utemøbler er både designet og produsert i Norge, og er laget for norske forhold. Vi benytter aluminium, som ikke ruster. Møblene lakkeres med Jotun pulverlakk, samme lakk som brukes på blant annet flere oljeplatformer og offentlige bygg. Våre puter er laget av vanndrenerende skum og tekstil, og kan ligge ute hele sommeren.